SMOH verbindt Haarlemmers

https://haarlemsweekblad.nl/lokaal/smoh-verbindt-haarlemmers-604541

HAARLEM Woensdag 12 juni vindt in de Refter van het stadhuis een avond plaats met als thema ‘Nederland verbindt ons allen’. De organisatie is in handen van de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Haarlem. De bijeenkomst vindt plaats van 19.00 tot 22.00 uur.

De avond is geïnspireerd op bezoeken aan basisscholen van rabbijn Lody van der Kamp en de Amsterdamse jongerenwerker Saïd Bensellam aan Haarlemse basisscholen. De rabbijn is op 12 juni ook een van de sprekers. Voor muziek zorgt Hassan Benhammou en er is cabaret van Samir Fighil.

In centrum De Brug vertelt SMOH-voorzitter Najim Zohri over het doel van de avond. “We merken dat in de politiek en de media extreme meningen teveel aan bod komen. Wij vertegenwoordigen liever het middenveld, de grootste groep mensen. Hoe zorg je ervoor dat je niet uitglijdt over de linker- of rechtervleugel? Door net als Saïd en Lody ‘Een ander verhaal’ te vertellen”.

Vanaf 2004 is SMOH bezig om de Maroikkaanse gemeeschap in contact te brengen met Haarlemse instellingen en locaties. Daarnaast probeert SMOH Haarlemmers in contact te brengen met de Marokkaanse cultuur. Zesmaal zette SMOH een Marokkaanse Week inclusief stadsdiners op. Zohri: “Ons uitgangspunt is dat mensen meer vertrouwen in elkaar krijgen en in gesprek komen”.

Zelf ervaart Najim de smeltkroes die Nederland is als winst. Maar door extreme denkbeelden kunnen groepen tegenover elkaar komen te staan. “We zijn voor een gezonde spanning, voor respect voor elkaars denkbeelden. Je kunt je afvragen tot hoever een mening gaat. Voorop staat dat je een ander niet kwetst”. Raja Alouani van Zohor (via de telefoon): “Belangrijk is dat we leren te kijken naar wat ons bindt. We moeten het toch met elkaar rooien”.

Zohri: “We vinden het geweldig dat we De Refter mogen gebruiken. Zo laten we aan onze Marokkaanse gemeenschap zien dat de gemeente open staat voor dit soort avonden en verlagen we hopelijk ook de drempel naar gemeentelijke instellingen”. Opgeven kan nog via info@smoh.nl

Subscribe

Subscribe to our website to receive updates.