Jongeren en Media

Onder jongeren, vooral jongeren van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst, bestaat veel ontevredenheid over hoe zij in de media worden neergezet. De eenzijdige en vaak negatieve berichtgeving geeft gevoelens van machteloosheid en onzekerheid. De jongeren vragen zich af of het beeld dat over hen wordt geschapen van invloed zal zijn op hun kansen en positie binnen de maatschappij. Het afronden van een opleiding leidt naar hun idee mogelijk niet tot het verkrijgen van de gewenste baan. De berichtgeving in de media vormt op deze wijze een belemmering voor deze groep jongeren en maakt ze kwetsbaar.

Met dit project wil stichting Observatoire een verbetering tot stand brengen in de berichtgeving in de media, en het toekomstperspectief van allochtone jongeren en de onderlinge verstandhoudingen en contacten binnen de samenleving verbeteren. De jongeren gaan in dit mediaproject zelf aan de slag om deze verbeteringen te realiseren. De jongeren:

– ontplooien initiatieven om een genuanceerder beeld van zichzelf in de media neer te zetten;
– ontwikkelen zich op het gebied van communicatie, sociale – en mediavaardigheden;
– worden gestimuleerd om van de media hun beroep te maken;
– leggen contact met andere groepen in de samenleving;
– worden begeleid tijdens hun opdrachten door hbo stagiaires en ervaren mediaspecialisten, die zich hiervoor vrijwillig inzetten.

Vaak weten de jongeren niet wat de impact is van de pers, waardoor men actie en reactie krijgt. De jongeren voelen zich buitengesloten en onbegrepen en trekken zich terug. Ze gaan om met andere jongeren die zich verkeerd bejegend voelen door de media en de rest van de maatschappij. Met als gevolg dat deze jongeren vaak geen goed toekomstperspectief hebben van zichzelf. Ze zien het nut niet van het afronden van een (beroeps)opleiding en het leggen van contacten met andere groepen in de maatschappij. Om dit te doorbreken willen we binnen het project jongeren leren hoe de media werken en hoe ze het beste kunnen omgaan met de media.